Pivovar Horden, Trnava
T radícia výroby piva a sladu v trnavskom regióne siaha do 16.storočia, keď boli v meste dokonca dva pivovary. Do dejín pivovarníctva v Trnave sa významnou mierou zapísalo 18.storočie, keď v roku 1752 dostalo mesto povolenie od kráľovskej komory postaviť nový pivovar, pri starom pivovare, ktorý už kapacitne nestačil. Prvým vlastníkom pivovaru sa stal Jozef Sessler so svojimi synmi, ktorý odkúpil mestský pivovar, ktorý sa postupne zameral len na výrobu sladu. Výroba piva bola ukončená v roku 1867 a tým zanikol aj pivovar v Trnave. Sladovňa pokračovala vo výrobe sladu a po rôznych zmenách vo vlastníckych vzťahoch je dodnes významným výrobcom sladu na Slovensku. Na obnovenú výrobu piva v Trnave a na výstavbu moderného pivovaru sme si museli počkať vyše sto rokov.D ňa 16.júna 1971 bol položený základný kameň výstavby nového moderného pivovaru, ktorý sa začal budovať s výrobnou kapacitou 350 tisíc hl piva ročne. Dňa 4.júna 1974 sa do histórie trnavského pivovaru zapísala prvá 250 hl várka 10% piva Trnavan a o mesiac neskôr bol pivovar odovzdaný do skúšobnej prevádzky ako najmladší pivovar na Slovensku. Od uvedenia pivovaru do prevádzky sa celá produkcia umiestňovala v prísnom režime rajonizácie hlavne v oblasti Trnavy, Záhoria a v okolí Levíc. Trnavské pivo sa postupne vypracovalo na kvalitatívne vyrovnané a cenovo prístupné pivo, ktoré si našlo postupne svojich priaznivcov aj mimo uvedené regióny.V roku 1990 vyrábal trnavský pivovar pod značkou Trnavan 8% svetlé pivo, 10% svetlé pivo, 10% tmavé pivo a 12% tmavé pivo. Okrem toho však boli na trhu aj značky Zlatý klas (14% svetlé pivo), 12% Export lager, 11% pivo Branč, špeciálne pivá Prémium a Prémium light, ale aj nealkoholické pivo Pito. Najväčšej priazni u odberateľov sa v tejto dobe tešilo 11% pivo Branč. Neskôr však poklesol záujem o ľahké pivo ale aj 11% pivo a ich výroba bola v roku 1994 zastavená. Do výroby bol zavedený nový druh, 11,5 % pivo Florén. Záujem o trnavské pivo bol aj v zahraničí a export smeroval do Rumunska, Poľska, Gruzínska, Litvy a Moldavska ale aktivity boli nadviazané napr. aj s Čínou.O d konca roka 1995 sa stáva vlastníkom pivovaru spoločnosť Slovmalt s.r.o., ktorá sa neskôr transformovala do akciovej spoločnosti Horden a od roku 1996 prevzala pivopvar ako nástupnícka organizácia. V roku 1996 sa trnavský pivovar preslávil v západoslovenskej oblasti predovšetkým kvalitným 10% svetlým pivom Grošák, ktoré tvorilo 80% celkovej produkcie piva. Okrem neho výrobnú produkciu v sortimentnej skladbe dopĺňalo 11,5% svetlé pivo Florén, 12% svetlé pivo Sessler a 10% tmavé pivo Malvína. Doplnkovým sortimentom sortimentom bolo nízkostupňové 8% pivo Sladár. V snahe výjsť v ústrety zákazníkom bolo zabezpečené plnenie a balenie do 0,5 ale aj 0,33 litrových fliaš. Pivovar produkoval v tomto období 70 % fľaškového a 30 % sudového piva.V roku 1998 prevzala pivovar Horden spolu so sladovňou Sessler akciová spoločnosť Esperia. Silná konkurencia na trhu s pivom si vyžiadala venovať väčšiu pozornosť odbytu vlastnej produkcie a zabezpečiť vynikajúcu kvalitu výrobkov. Boli posilnené obchodné aktivity firmy, čomu napomohlo aj zjednotenie značky vyrábaného piva a podpora predaja zameraná priamo na zákazníka. Pivo Horden nesie v sebe znak originality a má zvláštne postavenie medzi alkoholickými nápojmi pre svoju výživnú hodnotu a nízky obsah alkoholu. Moderná výroba, podložená skúsenosťami a znalosťou tradičných technológií zaraďuje Horden medzi kvalitné slovenské pivovary. |
Copyright © 2006 |