Pivovar Šariš, Veľký Šariš
P ivo sa v oblasti Šariša varilo už od stredoveku. V listine šarišských cechov boli pivovarnícke práva zapísané už od roku 1506, pričom sa pivo varilo z chmeľu rastúceho priamo pod Šarišským hradom. V roku 1872 boli rozpustené cechy a vznikli nové živnostenské spoločnosti a práve vtedy bol postavený pivovar, ktorého majiteľmi boli miestni statkári. Vyrábal asi 3 tisíc hl piva ročne, ale začiatkom minulého storočia podľahol konkurenčnému tlaku košických pivovarov a prestal pivo vyrábať. Od tej doby museli Šarišania čakať veľa rokov na svoj vlastný pivovar.Z ačiatkom 60-tych rokov bolo rozhodnuté postaviť nový, veľkokapacitný a moderný pivovar práve pod historickým Šarišským hradom. Výstavba pivovaru Šariš začala 1.septembra 1964 a po dva a pol roku výstavby bol dokončený s kapacitou 600 000 hl piva. Svoju novodobú históriu začal pivovar písať 26. mája 1967, kedy bola uvarená prvá várka piva - 10 % svetlé pivo Šariš. Značka Šariš sa vďaka dobrej kvalite veľmi rýchlo dostala do povedomia spotrebiteľskej verejnosti tak na vnútornom trhu, ale aj v zahraničí. Už od roku 1969 sa pivo Šariš začalo exportovať aj za hranice a prvým odberateľom bolo Maďarsko a ZSSR. Okrem 10 % svetlého piva sa v prvých rokoch vyrábalo aj 10 % tmavé pivo a 7 % svetlé pivo. Neskôr pribudlo vo výrobnom programe aj 14 % pivo svetlé a 16 % pivo tmavé.V roku 1981 bola postavená nová sladovňa s ročnou kapacitou 16 500 ton sladu a o dva roky neskôr sa začala v pivovare aj výroba nealkoholických nápojov v množstve 100 000 hl. Už v roku 1983 však pivovar musel pristúpiť k intenzifikácií pivovaru, ktorej hlavným cieľom bolo odstrániť disproporciu medzi výrobou a odbytovými požiadavkami na 12 % svetlé pivo. Kapacita pivovaru sa rozšírila na 900 tisíc hl piva a ako jeden z prvých pivovarov v Československu začal používať aj cylindricko-kónické tanky a prešiel na tzv. jednofázový spôsob výroby piva, pri ktorom sa výrazne znížil cyklus procesu kvasenia a dokvasovania. Bola vybudovaná aj nová várňa s kapacitou 4 000 hl za 24 hodín (4 várky) čo v tej dobe predstavovalo špičkovú európsku úroveň. Obľuba šarišského piva, ale aj jeho kvalita stále narastala a začiatkom deväťdesiatych rokov sa zvýšila kapacita pivovaru na milión hl piva ročne a pivovar sa stal druhým najväčším na Slovensku. Značka piva Šariš pod exportným názvom Sarus Lager a Sarus Light, si prerazila cestu aj do Poľska, SNŠ, Juhoslávie, Rumunska, Anglicka, Švédska a Nemecka. Pribudli aj nové druhy piva 8 a 11 % svetlé pivo, 10 %, 11% a 13 % tmavé pivo, nízkoenergetické pivo a bezalkoholové pivo. Na rad prišla aj úplne nová značka svetlý výčapný ležiak Smädný mních, ktorej názov sa odvíja od historickej tradície, kedy práve mnísi na Šarišskom hrade varili prvé pivo v regióne a krátku dobu aj 9 % svetlé pivo s ďalším historickým názvom Jánošík. Presadilo sa aj licenčné pivo Gold Fassl, vyrábané v licencii známeho rakúskeho pivovaru Ottakringer Harmer AG z Viedne.V septembri 1997 získala väčšinový podiel akciovej spoločnosti Pivovar Šariš známa juhoafrická pivovarnícka spoločnosť “South African Breweries Ltd.” ktorá je štvrtou najväčšou pivovarníckou spoločnosťou na svete a od tohto roku sa začína nová éra pivovaru. Spoločnosť SAB investovala do novej techniky a technologických zariadení v pivovare Šariš 30 miliónov dolárov, okrem domácich značiek rozšírila výrobu o licenčné české značky Gambrinus a Radegast, v tomto roku sa začala aj výroba Veľkopopovického Kozla. V minulom roku vyrobil pivovar 1 milión hl piva a stal sa aj hlavným distribútorom značiek Pilsner Urquel, Gambrinus, Radegast a Veľkopopovický Kozel na Slovensku, ktoré tiež vlastní SAB. |
Copyright © 2006 |